Os tomates da "Horta das cores" gañan presenza nos restaurantes máis exclusivos de Santiago
O santiagués, Roberto Couto comezou hai máis dunha década a buscar sementes de tomates procendentes de todo o mundo que cultiva de xeito ecolóxico
Conta con medio cento de variedades e a maior parte da súa colleita véndea en establecementos de hostalería
Produce cen quilos de tomates á semana
"Hai moitas variedades dos Estados Unidos, algunha de Austria, Polonia, Rusia e o Xapón.", di Roberto Couto.
No seu horto en Santiago medran 500 tomateiras de 50 variedades que foi conseguindo ao longo de máis dunha década de dedicación. A maioría das plantas están nos seus catro invernadoiros pero tamén experimenta ao aire libre.
"Empecei a recompilar sementes de distintas partes do mundo, facendo a miña propia colección. Non é que a miña intención sexa ter un récord Guiness de variedades, todo o contrario, ter algunhas variedades que me gusten e conservar esas variedades. Eu en sementes podo ter setenta variedades, este ano puxen cincuenta pensaba poñer moitas menos pero así empezou o tema", comenta.
O interese polos tomates prendeu neste enfermeiro compostelán cunha sementes da variedade laranxa de Bélxica que lle regalaron. Formouse de xeito autodicta no cultivo ecolóxico e nos coidados que necesitan as súas tomaterias, entre elas, a máis preciada do mercado.
"Este é un tomate xaponés que se chama Amela, cando está maduro ten un sabor moi cítrico, moi afrutado, que case non recorda un tomate. o característico deste é que é o máis caro do mercado pero para gustos...", explica Roberto.
Este ano di que a colleita vai ben. Recolle uns cen quilos á semana que el mesmo distribúe en restaurantes da cidade.
"Animáronme a seguir con este proxecto e co boca a boca fóronse interesando máis establecementos", di.
Na próxima sementeira , este horticultor afeccionado quere moderar a plantación pero nunca se sabe porque comezou tamén a experimentar con pementos. Toda a información desta aventura na terra está tamén en Instagam en "A horta das cores"