Publicador de contidos
Publicador de contidos

As treboadas estragan as cereixas na Ribeira Sacra do Miño

As treboadas estragan as cereixas na Ribeira Sacra do Miño

Os produtores de Chantada, Patón e O Saviñao estiman perdas do 20 % nas variedades que se recollen en xuño

G24.gal 12/06/2023 14:48

Hoxe loce o sol no Jerte galego, pero a chuvia foi a protagonista indiscutible das últimas semanas. E este é o seu efecto.

"Ábreas e podréceas dun día para outro. Incluso, aínda que se puidesen comercializar, o sabor non é o mesmo. A cereixa quere moita calor", di Ramón Rodríguez, produtor de cereixas.

Con 400 cerdeiras en produción, Ramón é o maior colleiteiro da zona. Entre Chantada, Pantón, O Saviñao... producen uns 120.000 quilos por temporada, pero esta calculan unha redución do 20 %, que xa se nota no mercado.

"Están moi caras e hai que ter moito coidado, porque están moi abertas e estragadas". "A dez euros, oito... depende tamén do calibre: máis grande, máis pequena...", comentan dúas vendedoras.

As perdas trasládanse aos prezos. Non só aquí, senón en toda España, onde se están pagando a 16 euros o quilo, e no resto de Europa.

"En Francia comentábame un emigrante se lle podía mandar cereixas porque as tiña que pagar a 49 euros o quilo, a cereixa española", conta Ramón.

As variedades que se recollen en maio si deron bo resultado, o que salva a parte máis importante da campaña.

Publicidade
Publicidade
Publicidade
Publicidade