Máis de trinta chefs con estrela Michelin descobren a arte do marisqueo na praia do Testal
Cociñeiros con estrela Michelin acudiron á ría de Muros e Noia para comprobar como se cría e sementa o marisco que logo acaba no prato

Recoñecidos chefs con estrela Michelin acudiron á ría de Muros e Noia, concretamente á praia do Testal, para comprobar como se cría e se sementa o marisco que logo acaba no prato, no marco da undécima edición da cita gastronómica Estrelas non Camiño.
O director de Turismo de Galicia, Xosé Merelles, e a xerente de Galicia Calidade, Ana Méndez, xunto con varias mariscadoras e o secretario xeral da confraría de pescadores de Noia, Adelo Freire, recibiron os cociñeiros, que mollaron os pés para ver como se sementa o marisco.
"É unha gran satisfacción poder contar aquí con preto de 30 cociñeiros que atesouran entre todos unhas 70 estrelas Michelin", dixo Merelles.
"Este tipo de actos poñen en valor a gastronomía galega, pero tamén a Galicia como destino turístico, á vez que un sector tan importante" como o das mariscadoras, ás que recoñecidos chefs, como os irmáns Torres, Yayo Daporta, Lucía Freitas ou Carme Ruscalleda, entre outros, aplaudiron á súa chegada.
Rosa, mariscadora veterana da ría, explicoulles que a ameixa 'japónica' é a que mellor se dá na ría, porque é "a que máis aguanta", a pesar de que é unha especie "invasora", que se introduciu na ría "por erro" pero que foi evolucionando "favorablemente" e supón "o sustento" do sector.
Tamén mencionou a calidade da variedade babosa, "a máis rica para pratos como ameixas á mariñeira"; ou a 'fina', que é "a que máis se cotiza" porque "aguanta ata 15 días fóra da auga".
As mariscadoras percorreron a praia para facer unha demostración de como se sementan as crías dos bivalvos e mostraron a técnica para recoller o marisco a través de grandes anciños, cos que comproban as medidas óptimas dos moluscos, que logo depositan nun capacho con flotador.
"As previsións son boas, hai moitas sementes de distintas especies nos bancos, e esperemos que teñamos unha primavera e un verán no que poidan crecer", declarou o representante da confraría de Noia.
Freire asegurou que na ría traballan un total de 1.500 persoas, que viven tanto do marisqueo a pé como desde embarcación aproximadamente seis meses ao ano.
Nesta experiencia participaron os cociñeiros María Gómez e Adrián de Marcos, que veñen desde o restaurante Magoga, en Cartaxena (Murcia), onde contan cunha estrela Michelin desde 2020.
Ambos recoñeceron que serven un menú "máis mediterráneo", de proximidade, pero ás veces "meten produtos" doutras latitudes, entre elas o berberecho da ría galega.
"Ao final vese directamente nas peixarías, pero recoller este produto leva un traballo enorme e hai que valoralo máis", expresou.
Tras esta experiencia na ría, os cociñeiros xantaron na lonxa de Noia un menú elaborado polos cociñeiros dos restaurantes Ríos no Freixo (Outes) e O Ferro, en Santiago.
Como non podía ser doutra maneira, non faltaron berberechos, navallas ao carneiro, ademais de ensalada rusa de pavo, empanada de trigo con raia, empanada de millo con xoubas, arroz de alga nori, ourizo e vieira de Cambados e de sobremesa torta de Santiago e cremoso de queixo do Cebreiro con compota de mazá de Outes.
Os chefs desprazaranse ata Casa Barqueiro, en Gonte, no municipio de Negreira, onde se celebra o acto central de Estrelas non Camiño, no que terá lugar unha feira gastronómica e unha cea cóctel na que se recadarán fondos destinados á Asociación Saúde Mental A Creba e á Fundación de persoas con discapacidade intelectual da comarca da Barcala.