O prezo do ovo sobe un 10 % en España, case o triplo que na eurozona
Mentres que en España no último ano este alimento básico encareceuse case un 18%, a inflación na eurozona foi dun 6,7%
O ministro de Agricultura, Luis Planas, apuntou que o motivo da subida do prezo é multifactorial, influíndo circunstancias como a gripe aviaria, o cambio da dieta dos españois e outras variables de demanda
Persoa collendo ovos nun supermercado, alimento dos máis inflacionistas nos últimos meses (EFE)
O prezo medio do ovo subiu un 10 % nun ano no conxunto da Unión Europea, mentres que na eurozona a inflación foi do 6,7 %; neste mesmo período, este alimento básico encareceu case un 18 % en España, unha alza que arrincou en marzo e que ten unha orixe multifactorial.
Con todo, España afronta o impacto da gripe aviaria, especialmente en granxas de posta en que xa se sacrificaron máis de dous millóns de galiñas, situado como o sétimo país da Unión Europea máis inflacionista en canto ao prezo do ovo, segundo os datos extraídos de Eurostat. Porén, esta inflación non veu aparellada coa gripe aviaria porque o prezo do ovo disparouse en febreiro cando o virus aínda non fixera a súa aparición en granxas.
En febreiro, o ovo encareceu un 3,8 % anual para, só 30 días despois, marcar un IPC anual do +11,4 % e en abril escalar ata o +17,4 %. Desde o cuarto mes do ano, mantívose nunha pinza entre o 17,4 % e o 18,3 % (xullo) de encarecemento anual.
A últimos de marzo, cando xa comezou esta escalada, o ministro de Agricultura, Pesca e Alimentación, Luis Planas, apuntou que o motivo da subida do prezo era multifactorial nun contexto no que a gripe aviaria si estaba a reducir considerablemente a produción deste produto en Estados Unidos e nalgúns países da Unión Europea.
Nese momento, Planas asegurou en declaracións a EFE que o primeiro motivo do encarecemento do ovo débese ao incremento do consumo, que repuntou un 4,2 % mentres o censo de galiñas só subiu un 0,3 %. En marzo tamén apuntou a un factor "estacional" vinculado á maior demanda de ovo para Pascua.
E a nivel internacional, o ministro indicou en marzo que os mercados estaban tensados polo impacto da gripe aviaria, que levou ao sacrificio de 6,2 millóns de galiñas na UE nos últimos meses.
Esta mesma semana, e nun contexto de gripe aviaria moi diferente ao do inicio do ano en España, o ministro mantivo que os focos de gripe aviaria terán un efecto "moi puntual" nos prezos aínda que o Goberno estará "moi atento" e "moi vixiante para que ninguén aproveite unha situación deste carácter para levar a cabo ningún tipo de acción especulativa".
Mantén que a escalada do prezo débese principalmente a outros factores como o feito de que cambiase "moi claramente a orientación da dieta dos españois" e hoxe en día "é un produto recomendado e ademais é unha proteína de primeira calidade".
Pola súa banda, as organizacións de consumidores xa chamaron a atención sobre o impacto desta subida, especialmente entre as familias máis vulnerables.