Publicador de contidos

Publicador de contidos

Consumo limitará os ultraprocesados tamén en universidades e bibliotecas

Consumo limitará os ultraprocesados tamén en universidades e bibliotecas

O seguinte paso do Ministerio será limitar a publicidade de alimentos pouco saudables dirixidas a nenos e mozos

Bustinduy na Convención NAOS: "A alimentación saudable debe ser unha prioridade para os poderes públicos" 

Imaxe do ministro de Consumo xunto unha máquina expendedora durante a visita ao Hospital Nacional de Parapléxicos este decembro-Mateo Lanzuela/EuropaPress Imaxe do ministro de Consumo xunto unha máquina expendedora durante a visita ao Hospital Nacional de Parapléxicos este decembro-Mateo Lanzuela/EuropaPress
G24.gal 18/12/2025 11:26

O ministro de Dereitos Sociais, Consumo e Axenda 2030, Pablo Bustinduy, presentou este xoves o Real Decreto que busca fomentar unha alimentación máis saudable e regular a oferta de ultraprocesados en centros públicos como museos, bibliotecas, universidades ou centros deportivos, ademais de en hospitais e residencias.

"É unha obviedade, que non resulta comprensible, que a Administración permita que nos colexios, hospitais e residencias prímense ofertas alimentarias insás. Máis ben ao contrario, a alimentación saudable debe ser unha prioridade para os poderes públicos", sinalou Bustinduy no marco da XVI Convención NAVES.

O real decreto, que sae este xoves a información pública, establece uns criterios mínimos de calidade nutricional e sustentabilidade en todo tipo de centros públicos como museos, bibliotecas, universidades, centros deportivos ou na restauración dos centros públicos de traballo.

Estas limitacións tamén aplicarán nos centros, sexan públicos ou privados, que atendan a persoas dependentes ou con necesidades especiais como centros sanitarios, sociosanitarios, residencias e centros de maiores, centros de atención a mulleres vítimas de violencia de xénero ou centros de tutela de persoas menores.

Máximo dúas racións semanais de ultraprocesados

Deste xeito, vai limitar a cantidade máxima de ultraprocesados e frituras que se poidan servir nos menús. Naqueles centros nos que haxa un réxime residencial ou pensión completa, haberá como máximo dúas racións semanais de ultraprocesados. No caso dos almorzos e merendas, o límite será de máximo un á semana.

Para os menús infantís de todos os centros mencionados excluiranse por completo todos os ultraprocesados. Ademais, atenderanse as necesidades individuais das persoas usuarias, por motivos de saúde, éticos ou relixiosos. A medida, ademais, garantirá que polo menos un 80 por cento dos produtos das máquinas expendedoras sexan saudables, regulando a presenza de produtos ultraprocesados e pouco saudables nas máquinas expendedoras, produtos que, ademais, non poderán situarse nas filas centrais ou con maior visibilidade.

Unha norma que se complementa co acceso á auga mediante a implantación de fontes nas instalacións, adecuadamente sinalizadas, que ofrezan auga potable de forma gratuíta.

Ademais, o real decreto garantirá un 90 por cento de froitas e hortalizas frescas de tempada e menús variados, e fomentará que todas as comidas sexan preparadas nas súas propias cociñas, de modo que a alimentación se base en alimentos frescos. O texto lexislativo fixará unha porcentaxe mínima de froitas e hortalizas de tempada (90 %) e procedente de circuítos curtos e produción ecolóxica (10 %).

Por último, realizaranse cribados nutricionais tanto en hospitais como en centros residenciais, nos ingresos e de forma periódica, para previr e detectar precozmente situacións de desnutrición ou risco nutricional. Por mor destes cribados promoveranse plans de atención nutricional, segundo as súas necesidades, informaráselles destes resultados e as medidas adoptadas e daránselles indicacións á alta.

Esta norma segue o ronsel do Real Decreto de Comedores Escolares Saudables e Sostibles que aprobou o Goberno en abril de 2025, a través do cal se garante que todos os nenos teñan cinco comidas saudables á semana nos centros escolares, promovendo o consumo diario de froitas e verduras frescas e de tempada, en liña cos estándares da Organización Mundial da Saúde (OMS).

Regular a publicidade de alimentos insáns

Ademais, o ministro informou de que o seguinte paso de Consumo é regular a publicidade de alimentos insáns destinada a nenos e adolescentes.

"Neste país, o 80 por cento de nenos e adolescentes consomen alimentos e bebidas non saudables. Pero son aqueles que están máis expostos a estas mensaxes publicitarias quen os consome en maior proporción", denunciou Bustinduy.

Neste contexto, o ministro resaltou que non se pode consentir que intereses económicos primen sobre o dereito á saúde dos nenos e adolescentes e que, como consecuencia, "se vexan bombardeados de maneira cotiá e diaria con cantidades inxentes de publicidade de alimentos que son contrarios ás recomendacións para que poidan gozar de boa saúde".

"As cifras din que só no soporte televisivo cada neno deste país recibe de media 11 impactos publicitarios de alimentación malsá cada día. Creo que esta é unha realidade que non é coherente co resto de políticas públicas que estamos a tentar implementar", apuntou.

Por último, Bustinduy subliñou que as tres medidas do Ministerio -en comedores escolares, centros públicos e publicidade- configuran un "programa de mínimos" que pode abrir unha senda para avanzar a "paso decidido" cara á consagración do dereito á alimentación.

Publicidade
Publicidade
Publicidade
Publicidade