Publicador de contidos

Publicador de contidos

A Xunta fará inspeccións periódicas aos postos de comida das feiras, festivais e mercados

A Xunta fará inspeccións periódicas aos postos de comida das feiras, festivais e mercados

Postos como as food trucks recibirán controis para confirmar as boas condicións de saúde

As inspeccións estarán a cargo das autoridades autonómicas en xeral

O xefe do Servizo de Seguridade Alimentaria, José Ángel Viñuela (EFE/Xoán Rey) O xefe do Servizo de Seguridade Alimentaria, José Ángel Viñuela (EFE/Xoán Rey)
G24.gal 04/07/2025 14:09

A Xunta ultima un decreto autonómico para rexistrar a operadores como food trucks e postos ambulantes que venden comida en feiras ou festivais. Con isto, terán que someterse a inspeccións periódicas, coma os bares e restaurantes.

Este decreto encóntrase nas últimas fases previas á súa publicación, segundo o xefe do Servizo de Seguridade Alimentaria da Consellería de Sanidade, José Ángel Viñuela. Tamén explicou que nestes eventos non se fai un control específico polos inspectores de saúde pública. 

Con iso, os postos que vendan comida en festivais como o Trasan Fest, protagonista do gromo de salmonelose de Oza-Cesuras, recibirán inspeccións periódicas.

Agora, o control da venda ambulante reside nos concellos, pero o goberno galego ultima unha modificación para adaptar a lexislación á nova normativa estatal, polo que o control disto pasará a estar en mans das autoridades autonómicas.

Ao estar rexistrados, os operadores ambulantes deberán someterse a inspeccións de sanidade periódicas segundo o nivel de risco de cada establecemento. Poden ir dende unha ao ano (risco alto) ata unha cada cinco anos (risco moi baixo).

Viñuela defendeu que as inspeccións terán condicións especiais, pois cousas como ter unha conexión á traída da auga non lle é posible a estes establecementos. Os controis poderán realizarse na dirección da empresa.

Nas feiras, mercados ou festivais, o concello é quen debe verificar o cumprimento das normas, mais algúns non teñen recursos para facelo. Neses casos poderían pedir a colaboración das autoridades sanitarias.

A lexislación valorará o risco segundo o tipo de establecemento sen ter en contar factores como o lugar no que opera ou as condicións ambientais. Neses casos o responsable é o operador ou empresa.

As food trucks e similares xa se encontran baixo un réxime sancionador legal, polo que serán sancionados se incumpren as normas sanitarias.

Estas inspeccións son demanda dos hostaleiros, que consideran que se lle deben aplicar as mesmas medidas ca os bares como mínimo, segundo afirmou o presidente da Confederación Empresarial de Hostalería e Turismo de Galicia, Cheché Real.

"Sexa onde sexa, nun establecemento do noso sector ou de leste outro tipo, é unha moi mala noticia que sucedan estas cousas porque xera desconfianza", lamentou.

O gromo de Oza-Cesures aínda non ten causa identificada

A Consellería de sanidade segue investigando a orixe do gromo de salmonela de Oza-Cesuras, centrados nunhas tortillas servidas nun dos postos. 

Viñuela explicou que están a investigar a demanda produtora dos ovos para ver se da positivo na bacteria da salmonela. Tamén se analizan factores que puidesen influír na expansión exponencial coma as altas temperaturas ou a preparación do alimento.

"Hai que ver que factores foron máis determinantes, para adoptar medidas para que non volva ocorrer", concluíu.

Publicidade
Publicidade
Publicidade
Publicidade
Pódeche interesar