Galicia quere que os chiringuitos das súas praias sexan biosostenibles e intégrense coa paisaxe
Profesionais independentes e estudos de arquitectura poderán participar ata o 17 de outubro
A intención é que todo o traballo ao redor deste "chiringuito galego" estea terminado para a próxima primavera

Os preto de 400 chiringuitos autorizados nas praias galegas deberán ser "biosostenibles e desmontables" para que poidan integrarse na paisaxe destes areais e das zonas costeiras nas que se asintan.
Así o avanzou a conselleira de Medio Ambiente e Cambio Climático, Ángeles Vázquez, que anunciou que a Xunta de Galicia impulsará un concurso de ideas arquitectónicas para definir un prototipo para o deseño destes chiringuitos.
Os participantes poderán ser estudos de arquitectura ou ser profesionais independentes, que terán de prazo ata o 17 de outubro para presentar as súas propostas e, a continuación, un xurado profesional escollerá as mellores antes de final de ano.
Este certame repartirá 30.000 euros entre as tres ideas máis valoradas e que contribúan a definir un "estándar de baixo impacto ambiental e boa eficiencia enerxética".
"Non queremos clonar Galicia nin facer que todo sexa igual, pero si queremos facer unha Galicia onde os chiringuitos teñan uns mínimos", subliñou a conselleira.
Tras apuntar que desde que a Xunta recibiu as competencias para xestionar o seu litoral, tramitáronse xa máis de 300 expedientes, a conselleira reiterou que as infraestruturas na costa deben "minimizar o seu impacto ambiental" na paisaxe.
Os chiringuitos, sostivo Ángeles Vázquez, "deben evolucionar" e converterse en instalacións "sostibles e adaptadas ao medio natural", aínda que haberá que ter en conta tamén a normativa urbanística de cada municipio.
O obxectivo deste concurso de ideas é que "como punto de partida" haxa un ou varios postos modelo que sirvan como referencia para transformar estas instalacións que, como máximo, poden ocupar 70 metros cadrados, 50 para terraza e 20 para cociña, almacén ou baños.
A Xunta considera "fundamental" que os chiringuitos poidan readaptarse en materia arquitectónica e de uso de materiais, así como nos seus sistemas de abastecemento e xestión de residuos, en consumo enerxético e na súa relación cos ecosistemas litorais.
Esta iniciativa busca que teñan unha maior calidade, sexan máis sostibles, ofrezan mellores servizos e utilicen materiais propios de cada zona porque, segundo a conselleira, "sabemos que temos que coidar o contorna pero tamén temos que gozar del".
A idea é que todos sigan a mesma estética, aínda que se diferenciarán "entre os que son temporais e os que son permanentes" e tamén entre os que estean situados en praias máis urbanas e en areais máis naturais.
Vázquez avanzou que o Goberno galego estuda aprobar unha linea de axudas para que os responsables destes chiringuitos poida asumir esta adaptación.
A intención é que todo o traballo ao redor deste "chiringuito galego", como o definiu a responsable de Medio Ambiente, estea terminado para a próxima primavera.