Publicador de contidos

Publicador de contidos

A matanza do porco achégase ao remate da tempada cunha fin de semana intensa

A matanza do porco achégase ao remate da tempada cunha fin de semana intensa

 As familias aproveitan estes días para aprovisionarse de carne para o resto do ano

G24.gal 06/12/2025 15:09 Última actualización 06/12/2025 16:58

As últimas semanas do outono delimitan o final da tempada da matanza do porco e esta fin de semana é a de maior actividade, unha época nas que as familias tentan xuntarse para abastecerse de carne de calidade e económica para o resto do ano. 

"Esta fin de semana coincidía co frío necesario para que a carne cure", relata Juan José Gómez, presidente de veterinarios de Ourense.

Unha tradición que vén cambiando nos últimos anos, comprando os porcos a cebadeiros que completan case todo o proceso.

"O que llos vende ten todo o sistema de insensibilización e practicamente xa llos entrega sacrificados", comenta Juan José Gómez.

Reducir o sufrimento do animal protagoniza dende os últimos anos o proceso da matanza. A outra cuestión é recorrer á análise da carne nos servizos veterinarios para detectar a presenza da triquina, que pode ter efectos graves.

Mais este ano a preocupación está na irrupción da peste porcina africana, descuberta en Cataluña. Dende o campo da saúde alimentaria, os especialistas ofrecen unha perspectiva acougada.

"A peste porcina africana baixo ningún concepto afecta ao ser humano. No hipotético caso de que se fixera un embutido e se consumira ao ser humano non lle pasaría nada. A xente pode seguir matando o porco para casa con total tranquilidade, como sempre se fixo", incide o presidente do Colexio de veterinarios de Ourense.

Tras a matanza toca o sangrado, o chamuscado das sedas, e posterior despece para o salgado e afumado do que nunhas semanas converteranse en chourizos e carne cos que combater o frío inverno.

Publicidade
Publicidade
Publicidade
Publicidade